حسابدار مالیاتی که با عنوان مشاور مالیاتی نیز بین صاحبان مشاغل و مدیران معرفی می شود، یک حسابدار با تجربه است که در کنار امور حسابداری به مباحث مالیاتی نیز مسلط است. بنابراین حسابداری که به امور و قوانین مالیات های مستقیم و غیرمستقیم مسلط بوده و تا حدودی با قوانین حقوقی را نیز آشنا باشد، می تواند به عنوان مشاور مالیاتی فعالیت نماید. لازم به ذکر است که شرکت های نوپا و کوچک می توانند برای انجام امور مالیاتی خود از تجربه و تخصص یک حسابدار مالیاتی در کنار استخدام حسابدار برای انجام امور حسابداری خود بهره مند شوند.
برای خرید بهترین نرم افزار حسابداری به سایت پارمیس مراجعه کنید.
همان طور که گفتیم حسابدار مالیاتی باید با قوانین مالیاتی آشنا باشد که در ادامه به صورت مختصر مباحث مربوط به مالیات را بیان خواهیم کرد.
در حسابداری مالیاتی زمان تشخیص و شناسایی درآمدهای مالیاتی اهمیت زیادی دارد. به بیان ساده تر، در حسابداری مالیاتی این سوال مهم مطرح است که درآمدهای مالیاتی را در زمان تحقق یعنی همان زمانیکه فرآیندهای عملیاتی مالیات توسط مودیان و سازمان مالیاتی انجام می شود، در نظر گرفته شود یا زمانیکه درآمدهای مالیاتی دولت توسط مودیان وصول می شود.
در نتیجه مبنای حسابداری در تشخیص و شناسایی درآمدهای مالیاتی عاملی مهم و تاثیرگذار در ساختار حسابداری مالیاتی کشور به شمار می رود. در ادامه انواع مبنای حسابداری را توضیح می دهیم.
حسابداری نقدی سیستم حسابداری بر اساس دریافت و یا پرداخت وجه است. اگر بخواهیم دقیق تر توضیح دهیم، لازم است بگوییم که در این سیستم حسابداری، هر گونه تغییر در وضعیت مالی موسسه مستلزم دریافت و یا پرداخت وجه نقد است.
بنابراین درآمدها تنها در صورت دریافت وجه، شناسایی و در دفاتر ثبت می شوند. با توجه به این نکته که در سیستم حسابداری نقدی، ملاک تشخیص مالیات دریافت وجه نقد است، تمام وجوه پرداخت شده تحت عنوان پیش دریافت یا مطالبات سنوات قبل به سازمان مالیات به عنوان درآمد سال مالی سازمان در نظر گرفته می شود. در نتیجه نمی توان میزان درآمدهای مالیاتی سنوات مالی را به طور دقیق مشخص نمود. امروزه سیستم حسابداری نقدی برای مبنای حسابداری درآمدهای مالیاتی چندان کاربردی نیست.
از آنجا که درآمدهای مالیاتی به عنوان منبع مهم درآمدی برای دولت یک کشور و اجرای برنامه ها است، قابلیت وصول درآمدهای مالیاتی برای هر دولت از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل ضعف مبنای نقدی در محاسبه دقیق درآمدهای مالیاتی هر دوره مبنای تعهدی تعدیل شده مورد توجه قرار گرفت. در این مبنا تمام درآمدهای مالیاتی که قابل اندازه گیری بوده و قابلیت وصول داشته باشد، با مبنای تعهدی تعدیل شده در دفاتر ثبت می شود.
شرط قابلیت وصول و در صورتی تحقق می یابد که مالیات مد نظر در طول دوره مالی و یا مدت کوتاهی بعد از دوره (حدوداً 60 روز بعد) وصول شود. اگر درآمدهای مالیاتی یک و یا هر دو شرط را نداشته باشد، با مبنای نقدی شناسایی و ثبت می شود.